Margaréta zeneismeret 3.

kiegészítő anyagok

Margaréta zeneismeret 3.

kiegészítő anyagok

Muzio Clementi: 

C-dúr szonatina, 

op. 36. no. 1., 

3. tétel

W. A. Mozart: 

W. A. Mozart: 

Haffner-szimfónia, 

3. tétel 

– Menüett, Trió 

(1:17-től)

W. A. Mozart: 

K.205. 

Divertimento 

– Menüett 

W. A. Mozart: 

Varázsfuvola 

– Bűvös csengettyű

Wolfgang Amadeus Mozart:
A VARÁZSFUVOLA

Opera 2 felvonásban.
Ősbemutató: 1791
Szöveg: Emanuel Schikaneder (1751–1806)

Történik egy elképzelt országban,
meseidőben.

A Theater an der Wien Papageno kapuja


1. felvonás:
Tamino herceget (tenor) megtámadta egy nagy kígyó, de megmentik őt az Éj királynőjének udvarhölgyei. Megjelenik a bőbeszédű madarász, Papageno (bariton) és azt hazudja, hogy ő szabadította ki a Herceget. Az udvarhölgyek lakatot tesznek a szájára, majd átnyújtják Taminónak Pamina (szoprán) arcképét. Vihar tör ki, nagy robajjal és villámlással, s megjelenik maga az Éj királynője (kol. sz.), és azt hazudja, hogy Paminát fogságban tartja a gonosz Sarastro (basszus), és megkéri, hogy szabadítsa ki. Tamino varázsos fuvolát, a lakatjától megszabadított Papageno bűvös harangjátékot kap a királynőtől, ezenkívül három gyermek lesz a kísérőjük az úton. – Elindulnak. – A gonosz szerecsen, Monostatos (t. bu.) gyötri a szökni akaró, de nem tudó Paminát, Papageno elmeséli Paminának, hogy anyja küldötte, Tamino herceg már úton van, hogy őt kiszabadítsa. – Taminót elfogták. Egy idős paptól megtudja, hogy Sarastro Ízisz templomának főpapja és nem emberrabló, ellenkezőleg, Paminát akarja távol tartani gonosz anyjától. Megjelenik a méltóságteljes, jóságos Sarastro, látja, hogy Tamino és Pamina egymásba szerettek, de számos próbatételt kell még kiállniuk, hogy egymáséi lehessenek, többek között hallgatniuk kell.

2. felvonás: Sarastro elmondja paptársainak a történteket és döntését a próbákról. Magasztos jelenet. – Az udvarhölgyek megpróbálják elcsábítani Taminót, de ez éppen annyira nem sikerül, mint Monostatos újabb támadása Pamina ellen. Hallgatási fogadalmukat sem törik meg. Előkerül egy banya, aki később Papageno csinos társává, Papagenává változik át. Pamina el akarja pusztítani magát, de Tamino megmenti. Elkezdődik a tűz és a víz próbája, Pamina és Tamino jól „veszik az akadályokat”. Monostatos becsempészi a templomba az Éj királynőjét és híveit, de azok szörnyű dörgés és villámlás közepette a mélybe hullanak. A két szerelmes fiatal kiállta a próbát és beléphet a szépség, a jóság és bölcsesség közösségébe s elnyerik egymás szerelmét, amit már nem zavarhat meg földi beavatkozás.

(Németh Amadé: Operakalauz gyermekeknek és fiataloknak)

Wolfgang Amadeus Mozart:
A VARÁZSFUVOLA

Opera 2 felvonásban.
Ősbemutató: 1791.
Szöveg: Emanuel Schikaneder (1751–1806)
Történik egy elképzelt országban, meseidőben.

A Theater an der Wien Papageno kapuja

TARTALOM:

1. felvonás: Tamino herceget (tenor) megtámadta egy nagy kígyó, de megmentik őt az Éj királynőjének udvarhölgyei. Megjelenik a bőbeszédű madarász, Papageno (bariton) és azt hazudja, hogy ő szabadította ki a Herceget. Az udvarhölgyek lakatot tesznek a szájára, majd átnyújtják Taminónak Pamina (szoprán) arcképét. Vihar tör ki, nagy robajjal és villámlással, s megjelenik maga az Éj királynője (kol. sz.), és azt hazudja, hogy Paminát fogságban tartja a gonosz Sarastro (basszus), és megkéri, hogy szabadítsa ki. Tamino varázsos fuvolát, a lakatjától megszabadított Papageno bűvös harangjátékot kap a királynőtől, ezenkívül három gyermek lesz a kísérőjük az úton. – Elindulnak. – A gonosz szerecsen, Monostatos (t. bu.) gyötri a szökni akaró, de nem tudó Paminát, Papageno elmeséli Paminának, hogy anyja küldötte, Tamino herceg már úton van, hogy őt kiszabadítsa. – Taminót elfogták. Egy idős paptól megtudja, hogy Sarastro Ízisz templomának főpapja és nem emberrabló, ellenkezőleg, Paminát akarja távol tartani gonosz anyjától. Megjelenik a méltóságteljes, jóságos Sarastro, látja, hogy Tamino és Pamina egymásba szerettek, de számos próbatételt kell még kiállniok, hogy egymásé lehessenek, többek között hallgatniok kell.

2. felvonás: Sarastro elmondja paptársainak a történteket és döntését a próbákról. Magasztos jelenet. – Az udvarhölgyek megpróbálják elcsábítani Taminót, de ez éppen annyira nem sikerül, mint Monostatos újabb támadása Pamina ellen. Hallgatási fogadalmukat sem törik meg. Előkerül egy banya, aki később Papageno csinos társává, Papagenává változik át. Pamina el akarja pusztítani magát, de Tamino megmenti. Elkezdődik a tűz és a víz próbája, Pamina és Tamino jól „veszik az akadályokat”. Monostatos becsempészi a templomba az Éj királynőjét és híveit, de azok szörnyű dörgés és villámlás közepette a mélybe hullanak. A két szerelmes fiatal kiállta a próbát és beléphet a szépség, a jóság és bölcsesség közösségébe s elnyerik egymás szerelmét, amit már nem zavarhat meg földi beavatkozás.

(Németh Amadé: Operakalauz gyermekeknek és fiataloknak)